V dnešnej uponáhľanej dobe máme málo času na všetko. Máme málo času na
stravovanie, ale aj zmyslové prežívanie nášho života. A prichádzame preto
o veľa zaujímavých podnetov.
V knihe sa dozviete, ako vnímame svet vôní a chutí, ako naše zmysly
ovplyvňujú to čo cítime a vnímame. Ako ovplyvniť kvalitu zážitku
a ako si vedieť veci viac vychutnať...
Ak chceme bystriť svoje zmysly, potom potrebujeme čo najviac skúšať
a objavovať vône a chute. Potom dokážeme vnímať celú rozmanitosť. To
sú tí vychutnávači, ktorí dokážu určiť ešte aj druh dreva, z ktorého bol
sud v ktorom zrelo víno…
Vôňa nás zasahuje na nechránenom mieste tím, že obchádza naše vedomie.
A to často využívajú obchodníci. Vôňa predáva. Podľa prieskumov zákazníci
trávia viac času a viac nakupujú tam, kde sa cítia príjemne.
Existujú vône, ktoré nás pomerne rýchlo prenesú na iné miesto. Doslova.
Napríklad vôňa bábovky a jablkového závinu. Často sa spájajú
s domovom, či s návštevou starých rodičov. V tomto prípade už
nejde len o jedlo :).
Asi poznáte ľudovú
múdrosť o tom, že jedia oči. Hlad má veľké oči :). V skutočnosti je
zrak dôležitý pre vychutnávanie. Preto sa kladie taký veľký dôraz na
aranžovanie jedla a celkovo prestieranie. Už samotný zrak dokáže potešiť,
zasýtiť, ale aj umocniť zážitok.
Naši predkovia
hovorili, že jedlo treba konzumovať pomaly. Nemali informácie
o dôležitosti prežúvania, skôr bolo za tím skutočnosť, že jedla bolo málo,
tak ho chceli jesť čo najdlhšie. My by sme sa mohli posunúť k jeho
vychutnávaniu…
Kto by to bol povedal,
že svet chutí a vôní skrýva toľko tajomstiev a receptov na
vychutnávanie a kvalitnejšie prežívanie radostí, ktoré život prináša. Pred
prečítaním knihy by som nepovedal, že je možné toľko a tak pútavo hovoriť
o vychutnávaní a o tom, ako tieto veci na nás vplývajú.
Hanns Hatt po štúdiu medicíny a ľudskej fyziológie sa
rozhodol pre akademickú kariéru a pôsobí ako profesor bunkovej biológie na
univerzite v Bochume. Patrí k najznámejším odborníkom na svet vôni
a pachov vo svete. Regine
Dee pôsobí ako novinárka
a píše vedecké články z rôznych oblastí.
Rok vydania: 2021. Počet strán: 144. Portál